Оваа веб страна користи cookies. Со понатамошно користење на оваа веб страна, вие се согласувате со нашата политика за cookies

Затвори
Слобода на говор
Слободата на говор е слобода за давање и добивање на идеи, мисли и информации , и се смета за неопходна во едно демократско општество.

Објавување и десиминација на текст, филм или фотографија на интернет, генерално е заштитено со слободата на изразување, дури и во случаевите кога работите кои се објавени се сметаат за провокативни или навредливи. Слободата на говор не подразбира дека е дозволено „да се каже/објави се на интернет“. Слободата на говор е ограничена кога се работи за нечива приватност, или кога се појавува како заканувачка, расистичка, навредувачка или порнографска содржина. Згора на тоа, ограничена слобода на изразување постои и во врска со нематеријалните ексклузивни права и правилата на маркетингот. Ограничувањето може да се однесува на примарното изразување како и на понатамошниот корисник.

Правна рамка:

Constitution article 16 (freedom of expression/freedom of speech)
Law on Personal Data Protection article 4-a (relation to freedom of expression)
Law on Civil liability for defamation and slender
Criminal Code article 26 (editorial liability)
Law on protection from discrimination
Copyright Act
Law on Personal Data Protection article 13-a (marketing)
E-Commerce Act
Law on Audio and Audiovisual Media Services
Law on Media

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Контакт     info@deleteme.mk     + 389 2 3230 635     бул. Гоце Делчев 18, 1000 Скопје