Оваа веб страна користи cookies. Со понатамошно користење на оваа веб страна, вие се согласувате со нашата политика за cookies

Затвори
Избриши ме од Wikipedia
Некои луѓе се доволно среќни да имаат биографски статии на страната Википедија, но не секој го сака тоа. Оваа статија содржи неколку совети што да направите ако сакате вашето име да не постои на Википедија.

Википедија има свои насоки за биографиите на живи личности. Овие упатства се насоки како таквите биографии треба да се третираат со особено внимание, и дека "сите информации кои се однесуваат директно или индиректно на живи личности, без разлика дали се биографски статии или не, може да се верификуваат, напишани од неутрална гледна точка и релевантни за енциклопедија на луѓето". Понатаму во насоките се наведува дека информациите во биографијата мора да бидат точни и мора да бидат поддржани од страна на доверливи извори.

Причините зошто луѓето сакаат да бидат избришани од Википедија варира, така што во овој напис ќе ги видите едни од најчестите причини и како да постапите.

Не сакам да бидам на Википедија

Постојат многу луѓе кои не сакаат биографски статии на интернет, затоа што понекогаш тие содржат лаги или се сметаат за навредливи. Тука, сепак, не се работи само за бришење на биографии или отстранување на сите содржини. Ако вие или некој друг се обиде да го направи тоа , веројатно ќе се смета како вандализам и прикривање на информации.

Пред биографија или статија да може да биде избришана од Википедија, најпрво треба да се утврди дали лицето е релевантно или не. Википедија е дефинирана од бројот на критериумите што се наведуваат за тоа што се смета за релевантно. Еве неколку примери во врска со тие критериуми:

- Ако бизнисот е споменат исклучиво во директориуми, а не во било каков вид на медиуми, компанијата нема големо значење. Ако вашиот бизнис се појавува во вестите познато е дека има важност.
- Ако една музичка група не е промовирана на познатите медиум, но има снимање во живо и за тоа е објавена јавна покриеност, од тоа произлегува важност. Ако јавната покриеност само се споменува тогаш потврдата за музичката група мора да дојде од релевантен извор.
- Според општите критериуми за луѓе, покрај останатите работи се наведува и друга работа, а тоа е дека ако некој е важна личност во вашата земја, сепак тоа не ја прави личноста доволно релевантна за да се оправда биографската статија. Истото важи и за оние кои се роднини на релевантните лица: Фактот дека дедо ви бил воен херој не значи дека автоматски и вие ќе добиете статус на позната личност.
- Ако, пак, статијата е веќе напишана во националните медиуми, или на друг начин се смета за релевантна, за жал таа статија нема да биде можно да се избрише . Во такви случаи, проверете дали може да ги најдете информациите што сакате да се променат или избришат, како што се лични информации или невистинити информации.


Невистини и контроверзни материјали кој нема извори, врз основа на кои не се доверливи извори, или извлечени заклучоци кои не се експлицитно потврдени од извор, ќе бидат веднаш избришани. Ова вклучува информации кои може да претставуваат и клевета.

Како можам да продолжам?

Ако мислите дека вашата биографска статија содржи невистини, контроверзен материјал, клевета или слично, или ако мислите дека не сте доволно важни за да имате биографска статија, го препорачуваме следново:

Контактирајте не на DeleteME.mk и ние ќе поднесе барање за промена / бришење во ваше име.

Ние не препорачуваме да ги избришете информациите за кои што не сте сигурни дали се вистинити или не! Секогаш е најдобро некој друг да ги направи промените, затоа што полошо е една личност да ја менува сопствената биографија.

Користите 'Избриши' таб
'Избриши' табот или акција може да го најдете како опција од менито на врвот на секоја страница. Да се најде на менито акција, мора да се погледне за стрелката надолу или тромеѓето до "View Историја" табот. Движете ја стрелката над триаголникот и таму треба да ги видите "бришење", "се движи", "заштита" и "гледате". Кликнете на Избриши акција за бришење на страница. При користење на пребарувачи кои поддржуваат кратенки на тастатурата, можете да користите (контрола-Alt-D). Ќе биде побарано да се потврди и да се обезбеди "Причината за бришење". Ова е краток опис на текстуален опис зошто страницата треба да се избрише. Вашата акција ќе се појави на последните промени на екранот, и во дневникот на бришења (Special: Log). Запомнете дека само администраторот има право и можност да избрише фотографија од датотеките.

Повеќе информации
Повеќе информации и сите информации за контакт за Wikipedia може да ги најдете тука: Wikipedia

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Контакт     info@deleteme.mk     + 389 2 3230 635     бул. Гоце Делчев 18, 1000 Скопје