Оваа веб страна користи cookies. Со понатамошно користење на оваа веб страна, вие се согласувате со нашата политика за cookies

Затвори
Избриши ме од пребарувачите
Можам ли да избришам нешто од пребарувачите?

Сите сме доживеале барање и наоѓање на информации што сакате да ги избришете за себе во пребарувачите. Оваа статија објаснува како треба да постапите.
Што е пребарувач и како тоа функционира?

Не се може да биде избришано од интернет пребарувачите, но ако тоа е можно да го избришете, сепак, постојат одредени чекори што треба да се извршат во прв план. Пред да продолжиме, потребно е да се даде некое објаснување за тоа што е пребарувач и како работи. Википедија ги опишува пребарувачите како што следува:

Пребарувал е термин за еден вид на софтвер кој е во потрага по сајтови на интернет кои одговараат на некое пребарување, и ги рангира според она што се чини како најрелевантни.

Со помош на пребарувачот ги посетувате веб-сајтовите и барате линкови што укажуваат на други веб-сајтови. Тогаш следуваат линкови понатаму, и собираат огромни количини на информации и сајтови од пребарувачите. Роботи ги посетуваат сајтовите периодично и ги ажурираат податоците кои ги чуваат. Најголемиот и најпопуларниот веб-сајт е надградуван доволно често. Вреди да се напомени дека пребарувачите не ги чуваат информациите кои ги наоѓаат, туку само онаму каде што постојат. Зошто е ова релевантно ние ќе се објасни во следниот дел.

Како да се избрише нешто од пребарувањето?

Како што рековме претходно, пребарувачите ги чуваат само информациите по кои сте во потрага, а не и самата информација. Ова значи дека за да се отстрани нешто од пребарувањето, информациите мора прво да се избришат од веб-сајтот каде што информацијата била првично објавена. Да земеме пример:

Кога Влатко имал 17 години бил активен блогер. Влатко сега има 25 години и смета дека е срамно тоа што неговите стари објави излегуваат на интернет штом го напише своето име на Google. За да ги избрише од Google, Влатко прво мора да оди на стариот блог и да ги избрише неговите објави . Тогаш роботите на Google на крајот ќе ги ажурираат податоците кои ги чуваат и автентичните стари мислења и објави ќе бидат избришани од Google и од останатите пребарувачи.

Повеќето пребарувачи имаат развиено онлајн алатки за рачно "да ги натераат" пребарувачите да ги ажурираат податоците кои ги чуваат во врска со одредени сајтови. Овие алатки работат, сепак, само ако информацијата е избришан од каде што првично била објавена . Откако Влатко го избриша сите негови постови, тој може да ги користи алатките на Google (Webmaster Tools), и информациите на Google ќе бидат избришани во рок од два или три дена.

Ние направивме водичи кои го покажуваат и објаснуваат користењето на алатките кај различни пребарувачи. Овие упатства може да се најдат во следниот дел, поврзани статии и водичи.
Поврзани артикли
Како да се скриете кога барате информација преку пребарувачите

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Контакт     info@deleteme.mk     + 389 2 3230 635     бул. Гоце Делчев 18, 1000 Скопје