Оваа веб страна користи cookies. Со понатамошно користење на оваа веб страна, вие се согласувате со нашата политика за cookies

Затвори
За фотографиите
Онлајн фотографии

Иако интернетот е место каде што многу лесно може да се споделат фотографии со едноставна употреба на неколку копчиња на тастатурата, сепак постојат правила за тоа што е, а што не е дозволено да се објави.

Сите оние кои објавуваат онлајн фотографии на интернет мора да се придржуваат до Законот за Лични Податоци,до авторските права како и до личната приватност. Практично значи дека никој не може да објави фотографија од личност без негова согласност. Оној кој што објавува е тој кој треба да докаже дека постои доброволна и исклучива согласност.

Исклучок за објавување на фотографии без согласност постои во ситуации кога фотографиите не се опасни и не ги навредуваат луѓето кои се наоѓаат на нив. Тие се фотографии каде вистинската причина за фотографирање е некој настан или активност. Кој е на сликата е помалку битно од главната цел на фотографирањето. Примери за ова може да најдеме во група на луѓе на концерт, спортски настан или настани од јавен интерес. Исклучок за објавување на фотографии без согласност постои и доколку фотографијата е важна за јавноста. Меѓутоа, она што е сигурно е дека познатите личности имаат помалку заштита од останатите, но затоа тие имаат поддршка од многу луѓе околу нив.

Во врска со фотографиите од децата може да најдете повеќе информации на објавата Image of children on-line.

Права:
Law on Personal Data Protection articles 5&6 (processing of personal data)
Law on Personal Data Protection article 8 (processing of special categories of data)

Видете исто:
Copyright Law
European Convention of the Exercise of Children’s rights
UN Convention for Children’s right
Law on Children’s Protection
Criminal Code
Pocket Law: The right to own image (GisleHannemyr, 2010)
In the best sense - guidance on images of children on the Internet (Inspectorate, 2008)
Online pictures (Inspectorate, 2011)
Class Pictures (Inspectorate, 2011)
Pupil Lists (Inspectorate 2011)
National identity in schools and kindergartens (Inspectorate, 2011)
Control of students (Inspectorate 2011)
Consent for publishing pictures on the net (Inspectorate 2011)
Consent from minors (Inspectorate, 2011)
The right to own image (Maria Jong, 2006)
Educational material about netiquette (Inspectorate, 2011)
Privacy (Inspectorate)

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Контакт     info@deleteme.mk     + 389 2 3230 635     бул. Гоце Делчев 18, 1000 Скопје